2013. július 2., kedd

Gyermekkorom szellemkastélya

Farmosról már olvashattatok itt a blogon, akkor a 2012-es nádastűz kapcsán hoztam fotókat. A mai bejegyzés szerencsére ettől sokkal pozitívabb, megmutatom nektek a község legvarázslatosabb épületét.

Emlékszem, amikor még pöttöm panna voltam, ez volt a falu legromosabb háza. Afféle helyi szellemkastély, amit minden oviba menet kíváncsi tekintettel fürkésztem, valami lélegzetelállítóan rémisztő dolog után kutatva. Ez volt az a hely, ami a legszebb lehetett volna, de mégis a legszomorúbb látványt nyújtotta a környék egyetlen aprócska dombján, Farmos kellős közepén. Az egykori Matolcsy kúria az évek során folyamatosan veszített méltóságából, hisz a 60-as években moziként, később diszkóként üzemelt, végezetül pedig hosszú évekig üresen állt. Szerencsére ma már újra régi pompájában tündököl, benne természetvédelmi kiállítás és egy vendégszoba várja a környéken túrázó vándorokat. 

Vízparti Élet Háza - Természetvédelmi Oktatóközpont (Farmos)

Érdemes egyszer leutazni Farmosra és felfedezni a Nagy-nádas egyedülálló madárvilágát, illetve tenni egy sétát a farmosi szikes pusztán. Én itt nőttem fel, itt bogarásztam minden nyáron, itt volt katicafarmom és kisvödörnyi csigagyűjteményem, úgyhogy számomra különösen kedves ez a vidék, de azt hiszem akik nyitott szívvel közelítenek a természethez azokhoz ma is ugyanolyan kedves lesz, mint amilyen anno hozzám volt. Tavasszal békamentéssel, az év folyamán pedig madárgyűrűzőtáborral vár titeket a Tápióvidék Közalapítvány lelkes kis csapata. Ha tücsökciripelős-délibábos nyári túrára vagy békakoncertes nyugis nyárestére vágytok látogassatok el ide 1-2 napra, megéri. :)

Még több fotót találsz Farmosról itt: Farmos (Hungary)

1 megjegyzés :

  1. szépen felújították. bár én is emlékszem a romos állapotára és a diszkóhoz is volt szerencsém bár csak egyszer, én a legjobban a téli szánkózásokra emlékszem a 'mozidombon'. volt aki jóféle régi fából készült szánkóval, volt aki gatyaféken :)

    pár éve megnéztem a kiállítást - nagyon színvonalas, és érdekes.

    VálaszTörlés