2013. február 10., vasárnap

India legfényesebb "gyöngysora"

Emlékeztek még az éjszakai sétánkról szóló bejegyzésre? Mivel utána sokan kérdeztetek a fényárban úszó határról, ezért gondoltam egy rövidke bejegyzésben megosztom veletek, amit tudok.

A NASA által készített űrfelvételen jól látható, hogy az indiai-pakisztáni határ éjszaka aranyló gyöngysorrá változik. Sajnos mindez nem egy modern művészeti projekt része, hanem a bűnözés visszaszorítását megcélzó szigorú és költséges intézkedés. Az indiai kormány döntött a reflektorsor felállítása mellett, amely - a határ mentén végigfutó kerítés kiegészítéseként - segít visszaszorítani a csempészetet, illetve az illegális lőszer- és fegyverkereskedelmet - olvasható az Indian Defence beszámolójában.

Próbáltam kideríteni, hogy pontosan melyik évben döntötték ezt el, mikor lett (vagy lesz) készen, de sajnos minden erről szóló cikkben különböző - sokszor kibogozhatatlan - adatokat találtam. Mielőtt végleg feladtam volna, még egy indiai barátomat is megkérdeztem a dologról, de sajnos ő sem tudott többet mondani, mint amire már magamtól is rájöttem. Mindenesetre megígérte, hogy ha a közeljövőben valamilyen érdekességet hall ezzel kapcsolatban, akkor azt megírja nekem.

Ha kíváncsiak vagytok rá, itt azt is megnézhetitek, hogy néz ki a határ nappal.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése