2012. november 11., vasárnap

Élet és álom az éj lepte utcákon (Új-Delhi)

Gondoltátok volna, hogy a rettentő taxiszőrök (forradalmian új magyarosított verzió, na milyen?) :) , akikről a múltkor meséltem, még akkor sem adják fel a küzdelmet, ha úgy száguldotok át közöttük, hogy a kezetekben lobogtatjátok a már lefoglalt taxiról szóló cetlit és közben folyamatosan mondogatjátok, hogy:
"Nem, nem köszi, már van taxink!" ???

Nem? Hát be kell valljam, hogy én sem. :)

Sőt a rámenősebbek, még előnyt is kovácsolnak a helyzetből. Például az egyik srác, miután közöltük vele, hogy már van taxink, szívélyesen megkérdezte, hogy melyik taxiparkolóhoz kell mennünk, majd miután válaszoltuk, már intett is, hogy "Come on, come on! Csak utánam!" és boldogan kísért bennünket a haverja taxijához... Persze mi erről mit sem tudtunk, csak akkor lett gyanús a dolog, amikor menet közben - valamivel távolabb - megpillantottam a 29-es számú taxiparkolót. Na tessék, egy pillanatig nem figyelsz oda és  már be is húztak a csőbe. Eszméletlen. :)

Kb. éjjel fél 3 lehetett, amikor beszálltunk a kissé ütött-kopott, matchbox méretű Marutiba. Egy-két helyen már a rozsda is felütötte a fejét, és nem mondom, hogy belül ne tudtam volna mire használni a porrongyot, de mindezek ellenére nagyon korrekt kis taxi volt. A hotel mindössze fél órányi autózásra található a reptértől, ám ezt az utat abszolút ne úgy képzeljétek el, mint a Ferihegy Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér - Astoria szakaszt, hanem inkább így:

Miután a fegyveresekkel őrzött kapun át elhagytuk a reptér területét, kilométerenként legalább egyszer találkoztunk 2-3 út szélen posztoló rendőrrel. Agyon unhatták magukat, ugyanis mást sem csináltak, csak ásítoztak + egykedvűen támasztották a lámpaoszlopokat, illetve az út lezárására használatos, police felirattal ellátott akadályokat. Sőt, volt olyan is, aki  nyugodtan szunyókált egy kopott széken, valamelyik kisebb utca kellős közepén. Mindeközben színes teherautók garmadáját kerülgettük, s félőrült módjára nyomtuk a dudát. :) Ez itt olyannyira természetes, hogy a teherautók hátuljára egytől-egyig fel is van festve, szép cirádás betűkkel a "Horn Please!", azaz a "Kérlek dudálj!" felirat. Elvileg ezzel figyelmezteted a sofőrt arra, hogy : "Vigyázz rám miközben épp előzök!", de be kell valljam, hogy gyakorlati hasznát tekintve vannak kétségeim. Ugyanis csúcsforgalmi időben, azaz a reggel 10-től éjjel 10-ig :) , mindenki, de tényleg mindenki nyomja a dudát. Hogy, honnan tudják eldönteni, melyik kinek szól, vagy hogy az állandó hangzavar közepette észreveszik-e egyáltalán, hogy bármi is szól körülöttük, azt nem tudom. Viszont az tény, hogy a közlekedés nap, mint nap így zajlik, tehát a dolog mégiscsak működőképes. :)

Ahogy még beljebb értünk a városba, emberek tömegei mellett haladtunk el, akik mind az utcán aludtak. De nem ám itt-ott behúzódva egy-egy kapualjba, hanem összevissza mindenféle pózban a járda kellős közepén, tereken, parkokban, úttest mellett. Ráadásul matrac, takaró és minden más nélkül. Persze az éjszakai 28 fokban nincs is nagy szükség takaróra, de azért a csupasz betonon aludni úgy, hogy semmi nincs alattad..., szegények. :( Azt hogy mennyien lehettek kb. úgy képzeljétek el, mintha az augusztus 20-i tűzijáték után, az utcákon vonuló, már jócskán oszladozó tömeg (tudjátok abban a fázisban, amikor már tempósan lehet haladni), egyszer csak lefeküdne a járdára...
Mellettük pedig a bringás riksások aludtak kisebb-nagyobb csoportokban. Mindenki a saját bringáján feküdt, ahol igazából alig van hely, szóval lógott lefelé kezük, lábuk, vagyis kinek épp milye. Na ez az, amitől szerintem még a beton is kényelmesebb. Nem tudom pontosan, de gyanítom, hogy azért aludt mindenki a biciklijén, hogy el ne lopják őket az éjszaka folyamán.

És azt még nem is mondtam, hogy az utcákat, ahol ezek a szegény emberek alszanak - meg úgy alapból az összes utcát Új-Delhiben - amerre csak a szem ellát szemét borít. Bárhová nézel, mindenütt szeméthalmok, szemétfolyók, közöttük pedig halomtól halomig vándorló, élelem után kutató tehenek, majmok és kóbor kutyák.

Nem túl szívderítő látvány, és sajnos India legnagyobb városai (pl.: Kalkutta, Mumbai) Delhihez hasonlóan mind ilyenek. Természetesen itt is vannak jómódú emberek és előkelő környékek, de csak minimális mennyiségben. A középosztály szerencsére már jóval nagyobb számban képviselteti magát, viszont ami mégis egész Delhiben uralja a városképet, az az elképesztő szegénység.
Ehhez még azt kell tudnotok, hogy Delhiben (elővárosok nélkül számolva) 14 millióan laknak, azaz csak a fővárosban másfélszer annyian, mint egész Magyarországon!!!
Bele sem merek gondolni, hogy hány ember aludhat úgy az utcán, mint ahogyan azt ezen a pár kilométeres szakaszon láttuk.
És akkor a házakban élő, de mégis nagyon szegény emberekről, a házak között, talpalatnyi területeken, fóliák és rongyok alatt sátorozó, a félbehagyott építkezések ajtó- és ablak nélküli szobáiba behúzódó, illetve a szegénytelepeken szemétből ácsolt parányi házikóiban nyomorgó emberekről még nem is beszéltem...

A fotó nem Új-Delhiben, hanem Chandigarhban készült, ahol sokkal kevesebb ember töltötte az éjszakát a szabad ég alatt. A körülmények itt teljesen mások voltak: alig volt szemét az utcán,
és majdnem mindenki alatt volt valamiféle fekvőalkalmatosság.

 De, hogy ne ilyen szomorú hangulatban érjen véget a mai bejegyzés, kicsit mesélek a taxin belüli élményeinkről is. Mondanom sem kell, hogy előre lefoglalt taxiszőrünk is az élelmesebb fajtából való volt (van itt egyáltalán másmilyen? :) ), s utunk során kétszer is bepróbálkozott a van-e már hotelünk tapogatózó kérdéssel, nem mintha nem úgy szálltunk volna be a taxiba, hogy: "A Shipra Hotelbe legyen szíves!" :) Viszont két elutasító válasz után vette a lapot, és maradtunk a család, barátok, kultúrák témánál.

Száguldásunk közbeni kedvenc pillanatom pedig a "tehén bámul minket, közben majom bámulja tehenet" volt. Mindez közvetlenül a főváros kellős közepén, egy forgalmas úttest mellett. Na most képzeljétek el, hogy mutatna ez a jelenet például a Thököly úton... :)

6 megjegyzés :

 1. Ezekszerint van tiszta város Indiában? (Chandigarh)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha az indiai viszonyokat veszem alapul, akkor Chandigarh tökéletesen tiszta. Vagyis pontosabban fogalmazva, azokon a részeken, amiket mi láttunk az volt. ;) A külvárosban gondolom más a helyzet.

   UI: Azért az indiai tökéletes tisztaságba belefér 1-2 parkban szétszórt kártyapakli + hasonló apróságok. ;)

   Törlés
 2. Ha fotoblog, akkor kérek még sokkal több fotót :) Kíváncsi vagyok rájuk :)
  KAti

  VálaszTörlés
 3. Nemsokára itt a következő bejegyzés újabb fotókkal! :)

  VálaszTörlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés